Aplicacions i ferramentes

26 abril 2016
Josep Ma Solanes 3

Aquesta entrada no va més enllà d’un recordatori per a mi mateix, i de pas per a qui li interessi, sobre les aplicacions i ferramentes que utilitzo, ja sigui com usuari “normal” o en el desenvolupament de les meves tasques professionals i d’oci.

Actualitzat el mes de desembre de 2017, afegint noves aplicacions i tatxant les que ja no són importants per a mi.

Per a què aquest llistat?

Considero que tenir una llista d’aquest tipus és necessària, quan es formata l’ordinador o es canvia per un de nou i, val la pena repassar-la de tant en tant. No per memoritzar-la, però si per avaluar quines aplicacions es continuen utilitzant i, per tant, són necessàries i quines han passat a l’oblit i per tant millor desinstal·lar.

Acabo d’instal·lar el sistema operatiu Microsoft Windows 10, ara més que mai el meu sistema operatiu base, i ara què? En el meu cas, a banda de les aplicacions del propi sistema operatiu, utilitzo aplicacions específiques per l’oci (especialment la fotografia) i la feina, que toca instal·lar i configurar.

Al llarg del temps, i a base de bufetades, m’he adonat que és millor disposar del mínim d’aplicacions, però ben dominades, traient-li tot el suc possible a cadascuna d’elles; que moltes aplicacions de les que se’n coneix una part molt superficial, per molt específiques o populars que siguin.

El llistat està separat en:

Sempre partint del sistema operatiu Microsoft Windows 10, acabat d’instal·lar amb les característiques addicionals i aplicacions estàndard de la botiga (correu, contactes, OneNote, etc…), toca afegir les aplicacions específiques:

 

Aplicacions per Windows

f.LuxS’encarrega de modificar els colors de la pantalla segons l’horari per descansar la vista. Tant bo és l’aplicació que ja s’ha incorporat al propi sistema operatiu, tant en Windows com en Mac.

Aplicació Descripció
Eines
KeePass Per emmagatzemar les contrasenyes de forma segura. És el primer que s’ha d’instal·lar al PC, sens dubte. Es pot complementar amb plugins: KeeAutoExec, KeePasshttp.
7-Zip Gestor de fitxers comprimits gratuït.
Notepad ++ Un molt bon editor de text, ja sigui per canviar paràmetres de fitxers de configuració, com per programar amb algun llenguatge. Això sí, que no falti el Notepad Replacer per substituir el Bloc de notes del sistema operatiu pel Notepad ++. M’estic plantejant la seva substitució per l’entorn Microsoft Visual Studio Code on em trobo més a gust.
NexusFONT Controla els tipus de lletra instal·lats i ubicats en carpetes del nostre equip. Molt útil per quan es busca una tipografia en concret.
Hash Calc Calculadora de hash de fitxer. Útil per comprovar que els fitxers descarregats es corresponen amb els oficials i que no s’hi ha afegit res d’estrany.
SnagIT Capturar tot el que sigui necessari de la pantalla com a imatge. És considera el capturador de pantalla. Alternatives sí, com el Greenshot, però no és SnagIT.
Camtasia Per gravar en vídeo la pantalla de l’ordinador. Jo el faig servir per fer tutorials i vídeos. Està agafant força la seva utilització des que he passat com a YouTuber, per tenir un workflow senzill i ràpid, tot i què encara em falta molt per aprendre.
Total Commander Una altra d’aquelles imprescindibles. Serveix per moure fitxers i els que tenim uns quants anys, acostumats al Comandante Norton, aquesta va ser la salvació.
XnViewMP Gestionar gran quantitat d’imatges no sempre és fàcil. Si que el propi Windows porta l’aplicació Fotos que mica a mica va millorant, però si es requereix d’una aplicació amb més funcions la meva recomanació és aquesta. Ull no equivocar-se amb la versió anterior que no porta el MP al final.
XnConvert Per transformar formats de fitxers gràfics.
Citrix Receiver Aquesta no és una aplicació per a tothom. S’utilitza com a client de la granja de Citrix que tinc publicada a l’empresa i què utilitzo per accedir remotament a un equip o aplicacions heretades que ja no es suporten en sistemes operatius més moderns.
Documentació electrònica
PDF-XChange Per visualitzar fitxers PDF. Sorpresos? Sí, també es pot utilitzar l’Adobe Reader. L’he substituït per FoxIt, bàsicament per l’entorn més amigable.
FoxIt PDF reader Per visualitzar fitxers PDF. El que sí estic evitant a tota costa, i de moment me’n surto, és l’Adobe Reader.
Kindle Poca presentació necessita aquesta. Molt ben combinada amb el Kindle de mà. És el què utilitzo per llegir.
Vital Source Bookshelf Alguns llibres porten DRM i és necessari una llicència per llegir-los. Aquesta aplicació em serveix pels manuals de VMware.
Adobe Digital Editions Alguns llibres porten DRM i és necessari una llicència per llegir-los. Aquesta aplicació em serveix pels manuals de Hewlett Packard Enterprise.
Calibre Per gesionar la biblioteca de llibres digitals.
TwoNav LAND Per organitzar les meves sortides per la muntanya, no hi ha res com agafar el mapa, planificar i revisar el què has fet. Ja porto molts anys amb ella i, per sort, encara no m’he perdut.
XolidoSign Signatura de documents electrònics. No, no es tracta de fer la rúbrica, sinó de signar-ho amb un certificat i marca de temps vàlida.
Finances personals
Quicken Gestió de la comptabilitat familiar. Sóc usuari d’aquest tipus d’aplicacions des de temps immemorials. Començant amb el Panda ECUS de MS-DOS, passant pel Microsoft Money i, després d’anar morint pel camí, m’he quedat amb el Quicken des de fa uns quants anys. El problema és que no puc sincronitzar-lo amb el mòbil degut a què només està disponible als EEUU.
Fotografia i imatge
Paint.NET Modificació de imatges de forma ràpida. Semblant al GIMP.
Axialis IconWorkshop El millor programa per crear i modificar icones, ja sigui per les aplicacions com per webs.
Color Impact Sóc molt dolent per les combinacions de colors armòniques, per això no està de més utilitzar alguna eina que ajudi en aquest aspecte i aquesta és una que t’hi ajuda. És cert que posteriorment han sorgit serveis web que fan el mateix, però porto molts anys amb ella i aquí s’ha quedat.
iMatch Gestionar les etiquetes i classificacions de les fotografies, consisteix en un DAM (Digital Asset Management) assequible.
Eines de revelatge Canon i Fujifilm Molt concretes de les càmeres de fotos i què em permeten revelar les fotografies.
PhaseOne Capture One Actualment en avaluació del producte, però m’està fent molt de tilin la forma en què gestiona el revelatge de fotografies.
Image Composite Editor Generació de mega fotografies.
GeoSetter Per geolocalitzar fotografies.
Multimèdia i so
MusicBee Per escoltar i gestionar la música de la pròpia biblioteca, podcast o escoltar la ràdio. Aquesta aplicació és una delícia. S’ha transformat en una eina valuosíssima per gestionar els Podcast, cada cop més habituals al meu dia a dia.
Spotify No és que sigui imprescindible, però sí que l’utilitzo per descobrir nova música.
VideoLAN Per reproduir qualsevol tipus de contingut oblidant-nos dels còdecs.
Audacity Crear i modificar fitxers d’àudio.
MP3 Tag Per posar ordre a la biblioteca de música en format MP3, m’agrada tenir la música etiquetada pel què és. És una feina el passar el CD a MP3, però el no saber què escoltes em posa molt nerviós.
Productivitat
TodoIst Gestor de tasques personals, com a aplicació Universal, però també amb el plugin integrat dins l’Outlook.
Toggl En què se’n va el temps? Aquesta aplicació m’ajuda a saber-ho.
XMind Aplicació de mapes mentals. Personalment m’agradaria tenir el MindManager, però pica una mica massa per a mi.
AutoHotkey Creació de texts abreujats i accessos directes a aplicacions des de teclat. Estalvia força temps un cop el tens personalitzat al teu gust. Això si, funciona programant les comandes, no per entorn gràfic, però m’ajuda molt.
Write Monkey A vegades les paraules no surten. Aquesta aplicació t’ajuda a escriure sense distraccions, només la pantalla negra i els teus pensaments. Molt recomanable.
Ofimàtica
Microsoft Office Professional La suite ofimàtica en majúscules: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access i Skype (en aquest cas Empresarial), combinada amb l’entorn cloud Office 365. Com alternativa gratuïta teniu el LibreOffice o millor el WPS Office.
Microsoft PowerBI Anàlisi i explotació de dades. En paraules planeres, el pic i la pala per fer mineria de dades i que també s’ha tornat imprescindible en el meu dia a dia.
Microsoft Project Gestió dels projectes. Això sí, connectat al Team Foundation Server amb la meva pissarra d’Scrum i Kanban. Es reforça el TFS com a bàsic per gestionar els meus projectes.
Internet – la Web
Opera Navegador web. Porto ja uns mesos havent canviat el navegador web principal a Opera i, la veritat, tal com està el panorama és el que millor em funciona. Us animo a provar-lo.
Firefox Navegador web. El món no és perfecte i no està de més disposar de més d’un navegador per accedir a segons quines pàgines no les admet un o altre.
Chrome Navegador web. No us oblideu de donar una ullada a l’entrada de configuració del Google Chrome empresarial.
FileZilla A banda dels torrents és pot donar el cas que s’hagin d’utilitzar serveis de FTP per carregar o descarregar fitxers. El FileZilla és el meu preferit. L’utilitzo sobretot pel manteniment de la web.
TotalD Com a gestor de descàrregues de fitxers Torrent. Moltes ISOs pesades s’ofereixen en aquest format i, aquesta, trobo que és una aplicació neta i sense porqueries fora dels cercles de la il·legalitat.
Microsoft Azure Storage Explorer Per navegar entre els blobs de Azure.
Cisco Webex Per assistir a reunions amb equips de treball o formacions a distància.
Desenvolupament
Microsoft Visual Studio 2017 Sí, perquè un llenguatge de programació. Sovint s’han de fer cosetes, i les coses es fan amb llenguatges de programació que estem en un entorn d’ordinadors. On és vist un informàtic que no sàpiga programar?
Microsoft Visual Studio Code No sé si utilitzar el Visual Studio sencer o aquest, cada cop m’agrada més aquesta aplicacioneta gratuïta i què permet gestionar moltes coses. En fase de substitució del Notepad++. De fet, aquesta entrada l’estic escrivint amb ell.
Python Llenguatge de programació i intèrpret per fer quatre cosetes petites.
Git Per control de versions (fora de l’entorn Visual Studio), però sobre tot per la descàrrega des de GitHub.
Microsoft SQL Server Management Studio Gestió de servidors de base de dades SQL Server i la seva explotació, sense ella no sé què faria.
MySQL Workbench Facilita la gestió de les bases de dades MySQL. També convé afegir-hi algun que altre connector ODBC pel MySQL. Mai se sap si s’agafaran dades des de l’Access o l’Excel… També es pot optar pel kit complet de MySQL.
DB Browser for SQLite Exploració de dades en fitxers SQLite.
WinSCP Client de SFTP, WebDAV i SCP. Per transferir fitxers per SSH a màquines Linux i VMware, per exemple.
Administració IT
Microsoft Visio Esquemes i diagrames de xarxes.
Putty Putty no necessita presentació als usuaris de Windows i/o Linux. Si no coneixes aquesta eina, és com si no fossis administrador de TI. És el client de telnet gratuït per excel·lència. Com no, la seva ruta ha d’estar al path del sistema per ser accessible des de qualsevol lloc. Ull a la descàrrega de llocs web, ja què pul·lulen versions amb sorpresa. La web oficial: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html. Com alternativa de pagament, pota negra, trobem el SecureCRT.
SysInternals Del nostre amic Mark Russinovich i que tampoc necessiten presentació. El conjunt d’eines per a Windows per excel·lència des de 1996 i que es van actualitzant. Personalment en faig la descàrrega de la suite, la descomprimeixo amb el nom de la carpeta sysinternals i directe a dins la carpeta Program Files de l’equip. Hi afegeixo el Putty i altres eines addicionals d’execució per comandes. Modificar el PATH de l’equip per incloure aquesta ruta, d’aquesta forma, sempre es tenen a mà.
Remote Desktop Manager És el què té moure’s per un munt de connexions remotes a servidors, dispositius, taulers de controls, etc… I a sobre, fer-ho amb equip. Aquesta és la definitiva per centralitzar i gestionar tot. Com alternativa, per ús individual, hi ha el Remote Desktop Organized (RDO) o el Remote Connection Manager.
OpenSSL Per “jugar” amb certificats.
LDAP Browser Navegació per directoris LDAP.
Advanced IP Scanner No es sap mai que hi ha a la xarxa.
Bitcricket IP Calculator Molt útil per tallar xarxes. Lamentablement aquesta aplicació ja no està disponible a la web del seu fabricant. No obstant, es pot trobar mitjançant els navegadors.
Wildpackets IP Calculator Una altra calculadora d’adreces IP. Ja no està tampoc disponible a la web del fabricant. També toca fer cerca per cercadors.
NMap Per escanejar les xarxes.
WireShark Un capturador i analitzador de paquets sempre fa servei. Amb el Win10PCap per poder capturar el trànsit des d’un equip amb Windows 10.
TreeSize Professional Saber la mida que ocupa una carpeta i els fitxers top ten, molt sovint és una necessitat.
LogmeIn Rescue Assistències remotes sense instal·lar res a l’altre costat. Hi ha alternatives com el TeamViewer o Ammyy.
TFTPD Normalment serveix per fer càrregues i descàrregues de firmware dels dispositius de xarxa, com commutadors.
Microsoft Virtual Machine Converter Passar màquines virtuals de granges VMware a granges Hyper-V. Dic granges, perquè requereix de vCenter per extreure les màquines virtuals, no serveix connectar directament a l’amfitrió.
VMware vSphere Client VMware ja no té client Windows com aplicació, tot es gestiona via web. Client Windows per connectar a les granges de computació VMware. Sí, el nou client és web, però a vegades també es necessita veure-ho d’una altra forma.
VMware vSphere Integration Plugin El client web requereix d’aquest plugin si es volen fer càrregues i exploracions dels datastores.
VMware Remote Console Per la visualització del contingut de les màquines virtuals, aquest no pot faltar ja què només via web deixa molt que desitjar.
Fiddler de Telerik Per la visualització de les conexiones HTTP, molt útil per la investigació de conexiones Web, ja sigui aplicacions locals com webs. Ha estat tot un descobriment.
Han caigut del catàleg
EMET S’ha integrat en el sistema operatiu Microsoft Windows 10 amb els nivells de protecció, molt recomanable la versió 1709 amb tot el què comporta en aquest aspecte. El Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit és un escàner de comportament d’aplicacions, complement perfecte de l’anti-virus.
GoodSync Còpies de seguretat de fitxers i carpetes en varis discs durs externs. Personalment l’he substituït per comandes PowerShell mitjançant robocopy. En entorn gràfic, podeu optar per FreeFileSync.

Aplicacions Universals

Em refereixo a les que només funcionaran amb Windows 10 i que s’aconsegueixen mitjançant la botiga de Microsoft. Si, utilitzo alguna d’aquestes aplicacions que em simplifiquen el dia a dia.

Aplicació Descripció
TodoIst Apareix als dos llistats al utilitzar-la per a tot arreu. Aquesta és l’aplicació universal pròpiament. Tot i que millora dia a dia, aquesta edició té molts problemes d’estabilitat i operativa.
Latermark for Pocket Client de GetPocket per llegir les coses amb més calma.
TwitDuck Estar informat del què passa al Twitter. L’he substituïda pel Tweeten.
Tweeten Estar informat i gestionar el què passa al Twitter.
Readiy Estar informat del que s’escriu i al què estic subscrit mitjançant el servei de Feedly. És com obrir un diari de tota la vida on està tot concentrat. El què m’interessa llegir-ho amb calma, cap al GetPocket. El què vull guardar, cap al bloc de notes de referència del OneNote.
500px Visualitzar i interaccionar amb la web de fotografia 500px.
Administració TI
Posterpedia No, no són els típics posters del taller mecànic. Aquests mostren els diagrames d’arquitectura de components de les diferents tecnologies de servidors Microsoft.
Remote Desktop No està de més tenir un gestor d’escriptoris virtuals com aplicació universal.
 . . .

 

Aplicacions sense instal·lació per administració TI

Aplicacions o més aviat eines que s’executen tal qual, més centrades a feines molt concretes.

Aplicació Descripció
HFS Servidor web útil per carregar firmwares en dispositius de forma ràpida. Naturalment, no és per utilitzar-lo com a servidor web. Només per les càrregues.
Rufus Creació de USB d’arranc a partir de imatges ISO.
Produkey Visualització de les claus de instal·lació de programes.
NetPass Visualització de les contrasenyes dels magatzems de credencials del Windows.
 . . .

T’ha agradat l’article? El pots compartir a les xarxes socials. També pots deixar la teva opinió, comentari o suggeriment. Gràcies!

Similar Posts by The Author:

 

3 comentaris per a
“Aplicacions i ferramentes”

  1. please, si la Web es feta amb WordPress, ens pots dir com has posat la senyeres cat / cas en la linea de Menu ????

     
    1. Si, la web és un WordPress amb el plugin de múltiples idiomes WPML (quin sinó). Les senyeres es gestionen per programació amb el mateix plugin WPML.

       
Els comentaris estan tancats.