Josep Maria Solanes

Em dic Josep Maria Solanes Sans i des de l’any 1996 treballo professionalment en el món de la informàtica. Com a professional estic enfocat a l’entorn de sistemes; com a medi de vida, m’apassiona tot el que hi està relacionat.

Vaig començar, com tants d’altres, fa temps, molt de temps, amb un Amstrad CPC6128 on em passava hores i hores copiant i aprenent de llistats llarguíssims de codi BASIC. Assaboria cada línia, instrucció. És quan em vaig agafar el camí cap a la vessant de la programació, en comptes de jugar amb jocs que no m’omple. L’autoaprenentatge, la curiositat i el descobriment han estat i són els meus professors sense descans.

La informàtica, per a mi, sempre ha estat com enfrontar-se a un mateix. La batalla contínua per trobar la solució a un o varis problemes, facilitant la feina als altres i a un mateix. Això és el que he fet des del principi i continuo fent, amb més o menys encert, ho porto a la sang i no ho puc deixar de banda.

La vida dóna moltes voltes i la meva n’ha donat moltes. Vaig “errar” amb la formació professional. En aquells anys un encara no sap què vol exactament, et deixes portar una mica per l’entorn i pels recursos que disposes. Aquest va ser el meu cas, un cop acabat l’ensenyament bàsic l’opció va ser la formació professional en la branca del metall (torns i fresadores). No vaig destacar mai en fer anar una màquina d’aquestes manualment, però vet aquí que el dibuix, les matemàtiques, la tecnologia eren figues d’un altre paner. Em divertia realitzant aplicacions per solucionar els problemes que abans havia fet a mà. Són els temps del meu aprenentatge en llenguatge Pascal, C, C++ (del que em va costar entendre com obrir una finestra), Delphi i Visual Basic. Amb l’aparició de Windows 3.1. (quins temps!). Els últims anys d’estudi van donar un tomb inesperat, la incorporació del Control Numèric a la industria del metall. Ep! ara si que destacava en la realització de les peces, però amb bata blanca, va passar a ser tot programació i enginy. I el més important, que el taller mecànic no és el meu hàbitat natural.

La meva primera feina com a informàtic va ser reparant ordinadors (vaja, fent “mecanos”) i em va donar accés a un món desconegut per a mi: les xarxes (servidors i clients). Són temps de Novell NetWare, SCO Unix, Xenix, les connexions BNC, token ring i d’aquí a Microsoft Windows NT 3.5. Tret d’algunes pinzellades de Red Hat, SUSE i Debian, etc…; aquí estic.

“Creixent, sempre endavant, nous reptes, noves solucions.”

Podem dir que conec una mica la infraestructura de sistemes basada en tecnologia Microsoft, Hewlett Packard, Sonicwall i NetApp: servidors, clients, cabines, bases de dades, correu electrònic, tallafocs, portals de col·laboració, serveis web, certificats, monitoratge, virtualització, xarxes, seguretat, etc… Vaja, una mica de tot (en la zona on em moc o saps de tot o estàs venut).

Cada “cosa” que em cau a les mans i em desperta interès vaig a per ella, m’intriga, necessito saber què fa, amb que em pot ajudar o què puc solucionar amb ella. És més una necessitat vital que només feina.

Interessos

Busca’t un hobby em deien… Doncs busco un hobby i també acabo davant de l’ordinador.Els meus passatemps quan no estic amb la informàtica són:

  • la Fotografia. Em permet allunyar-me una mica de les cabòries del dia a dia amb una altre visió.
  • la Marxa Nòrdica. Més per necessitat vital i que recomano molt a tothom.
  • el Maquetisme Ferroviari. Quan m’ho permet la resta, tot i que he tingut algun entrebanc amb l’espai.

A banda dels hobbys, tinc altres interessos sobre habilitats que incorporo al meu dia a dia. En aquest món que canvia constantment i que no hi ha res segur, tret de la mort, toca evolucionar, adaptar i canviar per no quedar fora de joc. En informàtica és una constant, en la vida, fa un temps ha començat a ser-ho, al final sobreviu el que abans s’adapta al canvi. Els més destacats són:

  • Productivitat. Des de l’any 2005 aprenent i practicant de la metodologia Getting Things Done (GTD) que m’ajuda a allunyar, una mica, l’estrès.
  • Knowmad. El treballador del coneixement i la innovació. Tota la vida fent-ho i ara resulta que té un nom i està de moda.
  • Marca personal i Personal Branding. La prova és aquest blog. És la meva inquietud actual, el fer quelcom més que restar passiu, el sembrar per poder recollir, l’adaptació al canvi.

Actualitzant a DevOps…

L’estiu de 2016 és quan ho he vist clar. Cal fer una actualització de la meva actual professió com a IT Pro a DevOps. Els temps canvien, les necessitats ja no són les mateixes i, per tant, toca canviar i renovar-se per no morir. Podríem fer el símil que estic compilant aquesta nova versió, mica en mica, i que de ben segur compartiré amb tots vosaltres, perquè tard o d’hora també us arribarà aquest canvi. És un camí que també podem fer junts…

Reconeixements

El dia 1 d’octubre de 2014, vaig tenir el gran honor de rebre el premi anual Microsoft MVP (Most Valuable Professional) en Windows Server for Small and Medium Business per la tasca realitzada en aquest mateix bloc. Aquest premi el vaig tornar a rebre l’any següent, 1 d’octubre de 2015, passant a la categoria de Cloud and Datacenter Management.

El rebre aquest premi, i gràcies a l’inestimable ajuda de l’empresa on treballo, ICOT; m’ha permès assistir a l’esdeveniment anual, MVP Summit, a la seu central de Microsoft a Redmond (estat de Washington) als Estats Units. On, durant una setmana he compartit experiències i coneixements amb altres MVPs i els caps de producte de Microsoft.

Sent per mi, tot plegat, una experiència única i inoblidable.

Contactar amb mi

Pots contactar amb mi mitjançant el formulari de contacte o bé pels perfils de les xarxes socials on tinc presència: LinkedIn, Twitter.