Recuperar accés al SQL Server

Recuperar acceso al SQL Server
8 setembre 2015
Josep Ma Solanes 0

Us heu trobat mai que inicieu el Microsoft SQL Server Management Studio i, sorpresa, al connectar al servidor de base de dades correcte, amb l’usuari administrador correcte, el missatge que dóna és que no?

recuperar-acces-sql-001

I el mateix amb el SA?

recuperar-acces-sql-002

Hem perdut completament l’accés com administrador del SQL Server.

 

I ara què? No ens posem nerviosos. Aturem el servei de SQL Server des de l’administrador de serveis. Combinació de tecles Windows + R per cridar l’opció Executar del menú d’Inici. Escriure:

services.msc

I clicar el botó Acceptar.

recuperar-acces-sql-003

Localitzar el servei de la instància de SQL Server. Comença per SQL Server i entre parèntesi el nom de la instància, que per defecte és MSSQLSERVER per la versió servidor de SQL Server o bé EXPRESS per la versió SQL Server Express. Botó dret damunt del nom del servei i del menú que apareix, clicar l’opció Aturar.

recuperar-acces-sql-004

Botó dret damunt del nom del servei, del menú, clicar l’opció Propietats.

recuperar-acces-sql-006

Ens hem quedat amb la ruta d’accés a l’executable:

recuperar-acces-sql-007

es pot seleccionar la ruta fins abans del nom del fitxer sqlservr.exe i fer un copiar amb el botó dret del ratolí.

recuperar-acces-sql-008

Amb el servei aturat, botó dret damunt el menú d’Inici, del menú, clicar l’opció Símbol del sistema (administrador).

recuperar-acces-sql-005

Ens ubiquem a la ruta on es troba el servei, escrivint la comanda cd seguida de la ruta que s’ha copiat. Recordeu de posar les cometes a l’inici i al final de la ruta!

cd "c:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL12.MSSQLSERVER\MSSQL\Binn"

Executar el servei de SQL amb la següent comanda, indicant els paràmetres -s (amb el nom de la instància), -m i -f:

sqlservr.exe -c -sMSSQLSERVER -m -f

recuperar-acces-sql-009

S’inicia de nou el servei des de la consola de sistema. Sense tancar aquesta finestra, iniciar de nou el Microsoft SQL Server Management Studio, seleccionar el servidor i la instància que s’acaba d’iniciar des de la consola amb el tipus d’autenticació de Windows i clicar el botó Connectar.

recuperar-acces-sql-010

Ja tenim accés a les eines d’administració del SQL Server!, ja es poden ajustar els permisos i contrasenyes. Notar que el símbol del servidor equival a què està aturat, no ens serveix deixar-lo així en producció ja què no admetrà connexions.

recuperar-acces-sql-011

Desplegar les opcions del servidor SQL: Seguretat > Inicis de sessió. En el cas de la foto, s’observa l’usuari sa, però no existeix cap més usuari de Windows. Es pot donar el cas que durant la instal·lació del SQL Server l’administrador s’hagi oblidat de donar d’alta un grup de seguretat de Windows com administrador. O bé que durant el procés de instal·lació s’hagi produit algun problema i no s’hagin donat d’alta correctament. És habitual quan s’instal·la el SQL Server en un controlador d’Active Directory.

recuperar-acces-sql-012

Botó dret damunt d’Inicis de sessió, clicar l’opció Nou inici de sessió.

recuperar-acces-sql-013

Seleccionar el nom d’inici de sessió, al ser un grup de seguretat de Windows, clicar el botó Cercar. Indicar el nom del grup o cercar-lo per les opcions de recerca. En entorns en producció s’utilitza un grup de seguretat específic, creat a tal efecte per no involucrar els administradors del domini, com pot ser Administrador SQL Server. En l’exemple, s’associa al grup de seguretat integrat Administradors.

recuperar-acces-sql-014

Clicar l’opció Rols de servidor, per definir el grup com administrador del servidor de base de dades SQL Server, marcant el piscu de sysadmin. Clicar el botó Acceptar per crear el nou inici de sessió.

recuperar-acces-sql-015

Com que tampoc sabem si s’ha establert correctament la contrasenya de l’usuari SA, ara tenim l’oportunitat de canviar-la. Botó dret damunt l’usuari SA, clicar l’opció Propietats.

recuperar-acces-sql-016

 

A l’apartat de contrasenya, establir la nova contrasenya. Ull a si hi ha activats els piscus de les polítiques de contrasenya i expiració de les mateixes! Escollir segons cregueu convenient. També convé donar-li una ullada a l’idioma predeterminat que sigui el correcte. Clicar el botó Acceptar quan tot sigui correcte.

recuperar-acces-sql-017

Es pot tancar la consola d’administració de SQL Server i ja es pot aturar el servei del SQL Server que s’ha iniciat des de la consola de sistema amb la combinació de tecles Control + C. Se’ns pregunta si volem aturar el servei o no, prémer la tecla Y. També es pot tancar aquesta finestra.

recuperar-acces-sql-018

Tornant a l’administració de serveis, botó dret damunt del servei SQL Server i clicar l’opció Iniciar. El servei torna a arrancar amb normalitat.

recuperar-acces-sql-019

Connectar, de nou amb el Microsoft SQL Server Management Studio, amb l’autenticació integrada.

recuperar-acces-sql-020

 

S’accedeix amb normalitat a la consola d’administració del SQL Server, completant l’operació de reinici de contrasenyes i permisos del servidor de SQL. Observar que ara, la icona del servidor, ja està de color verd indicant un funcionament normal del servidor.

recuperar-acces-sql-021

 

T’ha agradat l’article? El pots compartir a les xarxes socials. També pots deixar la teva opinió, comentari o suggeriment. Gràcies!

 

Similar Posts by The Author: