Perfil de xarxa (public-private)

23 febrer 2014
Josep Ma Solanes 0

Amb Microsoft Windows Vista apareix el concepte de perfil de xarxa, que permet detectar i/o establir la ubicació on es connecta l’equip. Amb la ubicació de l’equip s’apliquen les regles de compartició de serveis a la xarxa i de tallafocs, permetent a l’equip ser visible o ocult a la xarxa.

Però no sempre és tant fàcil. L’assignació de la ubicació es fa el primer cop que es detecta la xarxa, basant-se amb l’adreçament IP de la xarxa i la porta d’enllaç. Un cop establerta la configuració es fa una mica “complicat” canviar-la, generant alguns problemes a l’hora d’accedir als serveis de xarxa a causa del tallafocs.

Si l’equip no canvia massa de xarxa, és un equip domèstic o estàtic en una xarxa, amb la primera configuració n’hi ha prou. Però, si l’equip és viatger i canvia constantment de xarxes la cosa canvia i, una equivocació a l’inici en indicar el tipus de xarxa, pot suposar un gran maldecap.

En el sistema operatiu hi trobem opcions, no massa clares i directes, per canviar aquestes configuracions. El fet que no siguin massa clares fan que molts cops em desesperi intentant modificar-ho, per acabar desactivant el perfil públic del tallafocs amb les conseqüències associades. He provat varies guies i opcions que no han acabat de funcionar del tot, aquest és el mètode que sempre m’ha funcionat, atacant al registre.

PerfilXarxa-01

La solució als perfils de xarxa

Modificar les claus de registre associades, com no. Vàlid per les versions de sistema operatiu Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 i també pels seus homòlegs servidors: Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 i Windows Server 2012 R2.

Totes les modificacions en el registre de Windows s’han de fer amb precaució ja què poden malmetre el sistema operatiu. Sigueu curosos, és la vostra responsabilitat.

Cal obrir l’editor de registre, amb privilegis d’administrador. INICI > Executar (o bé la combinació de tecles Windows + R) i escriure:

 regedit

PerfilXarxa-02

Els diferents perfils de xarxa, s’emmagatzemen a la clau de registre:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\Profiles

Cada carpeta representa un perfil de xarxa diferent.

PerfilXarxa-03

Mitjançant el paràmetre ProfileName es pot anar identificant la xarxa a que correspon el perfil, però la part que més ens interessa és el paràmetre CATEGORY.

PerfilXarxa-04

El paràmetre Category és el que ens interessa, amb ell s’estableix el tipus de perfil de xarxa podent disposar dels següents valors:

    •  Xarxa pública. Valor 0
    • Xarxa privada. Valor 1
    • Xarxa de domini. Valor 2

Per canviar-lo, clicar dos cops damunt la variable Category, modificar el valor segons la taula anterior. Per exemple per passar de xarxa pública (0) a xarxa privada (1), escriure 1 i clicar el botó Aceptar.

PerfilXarxa-05

Tornant al Centre de xarxes i recursos compartits, si es pitja la tecla F5 per actualitzar, es pot veure com ha canviat el seu perfil. No obstant, millor reiniciar per assegurar els canvis en els serveis que en depèn la ubicació.

PerfilXarxa-08

I voilá, problemes de connexió del perfil de xarxa solucionats!

 

 

Una mica de neteja de perfils de xarxa

Ja que hi estem posats, pels que viatgeu una mica entre xarxes, es pot aprofitar per fer neteja de perfils que sempre va bé. Només cal esborrar la carpeta amb la clau del perfil: clicar damunt la carpeta del perfil, botó dret, clicar a Eliminar.

PerfilXarxa-06

Confirmar que es vol esborrar la clau de registre, clicar el botó Si.

PerfilXarxa-07

 

T’ha agradat l’article? El pots compartir a les xarxes socials. També pots deixar la teva opinió, comentari o suggeriment. Gràcies!

 

Similar Posts by The Author: